Thu 07/09/2023 - 20:00 Gemeenteraadszaal
Aquafin voorziet in de rioleringswerken in de Vinkstraat in Aarsele. Hierbij is het aangewezen om over te gaan tot de verwerving van 16 m² voortuinstrook van de woning met adres Vinktstraat 81, Aarsele en dit meer bepaald voor de verkeersafwikkeling op het kruispunt Vinktstraat – Poekestraat - Molenweg. Een uittreksel van het voorontwerpplan van de wegenis is in het dossier opgenomen.
Voorstel van beslissing: goedkeuren van de verkoopbelofte voor de verwerving van het deelperceel Vinktstraat 81, Aarsele.
Het stadsbestuur heeft het initiatief genomen voor de heraanleg van de voetpaden in de Gruuthusestraat Tielt. Voorafgaand zullen de nutsmaatschappijen hun leidingen vernieuwen of aanvullen met nieuwe kabels. Het Agentschap Wegen en Verkeer zal in synergie voorzien in de heraanleg van de rijweg, fietspaden en parkeerplaatsen in de Gruuthusestraat Tielt. De uitvoering gebeurt door de reeds aangestelde aannemer en ontwerper van het Agentschap Wegen en Verkeer.
Raming: 266.998,55 euro inclusief btw (inclusief ereloon en geraamde herziening).
Budget: 2023/ACT-3.5.2/0200-00/2240007/STAD/CBS/IP-6.
Wijze van gunnen: open procedure via het Agentschap Wegen en Verkeer.
Voorstel van beslissing: goedkeuren van het ontwerp en bestek voor de wegeniswerken in de Gruuthusestraat Tielt: aandeel stadsbestuur Tielt - heraanleg voetpaden.
Het Agentschap Wegen en Verkeer voorziet in de heraanleg van de wegenis van de gewestweg Gruuthusestraat Tielt. Het stadsbestuur voorziet in de heraanleg van de voetpaden. AWV verzoekt het stadsbestuur om het beheer van het gedeelte van de N327 Gruuthusestraat, zoals aangeduid op het plan 1M3D8J G 123081 00 tussen kmpt 9,250 en 9,700, na uitvoering van de wegeniswerken N327 over te nemen. De goedkeuring van het ontwerp en bestek van de wegeniswerken, vormt onderwerp van een afzonderlijke gemeenteraadsbeslissing.
Voorstel van beslissing: goedkeuren van de overdracht van het beheer van het gedeelte van de N327 Gruuthusestraat, zoals aangeduid op het plan 1M3D8J G 123081 00 tussen kmpt 9,250 en 9,700, na uitvoering van de wegeniswerken.
De Watergroep heeft de toevoer-waterleiding in de Ringlaan - Wingensesteenweg - Stokerijstraat Tielt vernieuwd. Deze leiding ligt gedeeltelijk onder de percelen "groenzone Ringlaan" van het stadsbestuur. De Watergroep verzoekt het stadsbestuur om deze erfdienstbaarheid voor deze waterleiding goed te keuren.
Voorstel van beslissing: goedkeuren van de erfdienstbaarheid van de waterleiding Ringlaan - Wingensesteenweg- Stokerijstraat Tielt.
Gestroomd.be is een initiatief van de streekintercommunales om gezamenlijk elektrische voertuigen aan te kopen. IGEMO (Intergemeentelijke vereniging voor ontwikkeling van het Gewest Mechelen en Omgeving) treedt hierbij op als de aankoopcentrale voor www.gestroomd.be. Hierbij wordt dan ook de instap in de aankoopcentrale IGEMO ter goedkeuring voorgesteld voor de aankoop en levering van:
- 1 elektrische personenwagen voor werfopvolging voor de technische dienst
- 2 elektrische bestelwagens voor flexibele inzet door de technische dienst voor kleine interventies
- 1 elektrische voertuig met open laadbak voor inzet door de groendienst voor onderhoud in groenzones.
Raming: 166.426,26 euro inclusief btw en inclusief administratieve kost aankoopcentrale
Budget: GBB-MAG/0119-05/2430100/BESTUUR/CBS/0/IP-GEEN
Wijze van gunnen: afname van raamovereenkomst IGEMO.
Voorstel van beslissing: goedkeuren van de instap in de raamovereenkomst IGEMO voor het leveren van elektrische voertuigen.
In het college van burgemeester en schepenen van 21.06.2023 werd beslist om de procedure voor het geven van een nieuwe straatnaam voor de nieuwe verkaveling in de Dosseweg op te starten. Het college van burgemeester en schepenen heeft na advies van de Heemkundige Kring De Roede van Tielt en de Stedelijke Raad voor Cultuurbeleid, gekozen om navolgende naam aan deze nieuwe straat te geven: de Juffrouw Elzastraat. De raad dient een principiële beslissing te nemen en het college te gelasten over te gaan tot de procedure voor naamgeving.
Voorstelling van beslissing: principiële aanvaarding van de straatnaam voor de nieuwe verkaveling in de Dosseweg.
In toepassing van de Wet op het Politieambt (WPA) wenst de Politiezone Regio Tielt gebruik te maken van verschillende camerasystemen. Hiervoor vraagt de Politiezone principiële goedkeuring aan de gemeenteraden waarin zij operationeel is. Voor Tielt betreft het:
• Vaste en tijdelijk vaste camerabewaking in het kader van politionele opdrachten (bestuurlijk en gerechtelijk) op grondgebied van de politiezone;
• Specifieke plaatsen: Stationsomgeving, Patersbos, Mulle de Terscheuren, omgeving sportcomplex, winkelstraten, Alexianenplein, omgeving Europahal, industrieterreinen;
• Vaste camerabewaking in de politiegebouwen en omgeving (besloten plaatsen waarvan de politie beheerder is);
• Vaste camerabewaking cellencomplex politie Regio Tielt (besloten plaatsen waarvan de politie beheerder is);
• Vaste camera’s op het grondgebied van de stad Tielt (niet-besloten plaats);
• Toegang tot de beelden: bewakingscamera’s Stad Tielt (geen beheer door de PZ, enkel toegang);
• ANPR-voertuigen (mobiele camera’s die in voorkomend geval intelligent zijn);
• Mobiele camera’s die in voorkomend geval intelligent zijn: ANPR, dashcam, bodycams, drones, enz.;
• ANPR-cameranetwerk grondgebied politie Regio Tielt
Een uitbreiding van dit netwerk is mogelijk. Daarnaast wordt ook toestemming gevraagd voor het gebruik van bodycams. De doeleinden waarvoor de camera’s zullen worden gebruikt betreffen opdrachten van bestuurlijke en gerechtelijke politie zoals voorzien in de wet op het politieambt en mits de beperkingen die de wet op het politieambt oplegt.
Voorstel van beslissing: principiële goedkeuring aan de Politiezone Regio Tielt tot het plaatsen en gebruiken van camera’s overeenkomstig artikel 25/3 WPA, of op zichtbare wijze gebruik te maken van camera’s geplaatst door derden zoals bedoeld in artikel 25/1,&2 WPA, op het grondgebied van Tielt.
Per bericht van 14.07.2023 vraagt de dienstverlenende vereniging Cipal de goedkeuring door de gemeenteraad van de agenda van de algemene vergadering van 12.10.2023, alsook de goedkeuring van de bijhorende statutenwijziging. Daarnaast vraagt men ook de bepaling van het mandaat van de vertegenwoordiger van de stad.
Voorstel van beslissing: goedkeuren agenda van de algemene vergadering van de Cipal dv op 12.10.2023, goedkeuren van de statutenwijziging en bepaling van het mandaat van de vertegenwoordiger van de stad.
Het lokaal bestuur is momenteel lid van het Stadlandschap West-Vlaamse hart. Gezien de nieuwe evoluties op Vlaams niveau is de transitie van het Stadlandschap West-Vlaamse hart naar Regionaal Landschap West-Vlaamse hart een logische beslissing. Op deze manier kan het Stadlandschap een beroep doen op extra Vlaamse en Europese middelen. Deze transitie betekent enkel een wijziging in de structuur. De partners binnen het Regionaal Landschap blijven in de toekomst op eenzelfde constructieve manier samenwerken om in overleg en rekening houdend met de lokale economische dynamiek en landschappelijke context een wervend verhaal voor het West-Vlaamse hart te schrijven en uit te voeren.
Voorstel van beslissing: goedkeuren statuten en toetreding tot het Regionaal Landschap West-Vlaamse Hart vzw.
Ingevolgde de toetreding tot de vzw Regionaal Stadlandschap West-Vlaamse Hart, dient de gemeenteraad over te gaan tot het aanduiden van een kandidaat-bestuurder vanaf heden tot einde 2024, alsook tot het aanduiden van een vertegenwoordiger (en plaatsvervanger) voor de algemene vergadering.
Voorstel van beslissing: aanduiden van een kandidaat-bestuurder en aanduiden van een vertegenwoordiger (en plaatsvervanger) voor de algemene vergadering van het Regionaal Landschap West-Vlaamse Hart vzw.
Dhr. Klaas Carrette wordt aangeduid als kandidaat-bestuurder.
Dhr. Stefaan Ver Eecke wordt aangeduid als vertegenwoordiger in de algemene vergadering.
Dhr. Rik Stevens wordt aangeduid als plaatsvervanger in de algemene vergadering.
De waterkwaliteit van de Poekebeek blijft slecht. In 2022 werden herhaalde overschrijdingen genoteerd voor meerdere pesticides. Bovendien blijkt de hoge verontreiniging een jaarlijks fenomeen. Vooral de hoge concentraties aan dichloorvos zijn zorgwekkend, want dat product is potentieel kankerverwekkend, en is bovendien al verboden sinds 2007, met uitdoofscenario tegen eind 2008!
De input van stikstof en fosfaten in het stroomgebied van de Poekebeek is nog steeds veel te groot. Zowel inspanningen vanuit de landbouwsector als vanuit de huishoudens zijn noodzakelijk om de normen te halen. Er zijn in het stroomgebied van de Poekebeek heel wat landelijk gelegen woningen die niet op het rioleringsnet kunnen aangesloten worden.
Ook het aantal milieu-incidenten in het stroomgebied is zeer groot. In 2022 waren er zelfs 7 milieu-incidenten. Het gaat dan onder meer over de lozing van mest of erfsappen.
Dergelijke ernstige verontreiniging van het water van de Poekebeek - die nota bene in drinkwaterwinningsgebied ligt - is in de eerste plaats een probleem dat de Volksgezondheid aanbelangt, maar ook de individuele landbouwer en zijn gezin, die gezondheidsrisico’s lopen bij het gebruik van deze stoffen.
Bovendien brengen de overmaat aan pesticiden, stikstof en fosfaten de basis van het ecosysteem en de biodiversiteit in gevaar.
Concreet vraagt GROEN Tielt aan de stad :
- Hoeveel woningen in Tielt kunnen niet op het rioleringsnet aangesloten worden?
- Conform het gebied dekkend GUP dienden er
- 95 IBA-projecten met prioriteit 1 geplaatst te worden tegen eind 2017
- 8 IBA-projecten met prioriteit 2 geplaatst te worden tegen eind 2021
Hoeveel zijn er daarvan effectief geplaatst?
- Hoeveel woningen dienen nog een IBA te plaatsen?
- Welke maatregelen zal de stad nemen om een volledige dekking van het grondgebied te verkrijgen?
Voorstel van beslissing:
- Wij vragen dat de stad een concreet plan uitwerkt om de betrokken inwoners te stimuleren en begeleiden om een IBA te plaatsen.
- Wij vragen dat er in het drinkwaterwinningsgebied geen pesticiden meer worden gebruikt, en dat geen illegale lozingen meer worden uitgevoerd. Controle daarop is een taak van de Vlaamse overheid, maar de stad kan de landbouwers daarin begeleiden, en wij vragen dat daarvoor actie wordt ondernomen, in het belang van hun eigen gezondheid, van de algemene volksgezondheid, en van het milieu.