Terug
Gepubliceerd op 04/09/2023

Bijkomende agenda  Gemeenteraad

do 07/09/2023 - 20:00 Gemeenteraadszaal
  • Openbaar

    • 11.a) De waterkwaliteit van de Poekebeek blijft slecht. Punt van raadslid Vanden Bussche (Groen).

      De waterkwaliteit van de Poekebeek blijft slecht. In 2022 werden herhaalde overschrijdingen genoteerd voor meerdere pesticides. Bovendien blijkt de hoge verontreiniging een jaarlijks fenomeen. Vooral de hoge concentraties aan dichloorvos zijn zorgwekkend, want dat product is potentieel kankerverwekkend, en is bovendien al verboden sinds 2007, met uitdoofscenario tegen eind 2008!
      De input van stikstof en fosfaten in het stroomgebied van de Poekebeek is nog steeds veel te groot. Zowel inspanningen vanuit de landbouwsector als vanuit de huishoudens zijn noodzakelijk om de normen te halen. Er zijn in het stroomgebied van de Poekebeek heel wat landelijk gelegen woningen die niet op het rioleringsnet kunnen aangesloten worden.
      Ook het aantal milieu-incidenten in het stroomgebied is zeer groot. In 2022 waren er zelfs 7 milieu-incidenten. Het gaat dan onder meer over de lozing van mest of erfsappen.
      Dergelijke ernstige verontreiniging van het water van de Poekebeek - die nota bene in drinkwaterwinningsgebied ligt - is in de eerste plaats een probleem dat de Volksgezondheid aanbelangt, maar ook de individuele landbouwer en zijn gezin, die gezondheidsrisico’s lopen bij het gebruik van deze stoffen.
      Bovendien brengen de overmaat aan pesticiden, stikstof en fosfaten de basis van het ecosysteem en de biodiversiteit in gevaar.
      Concreet vraagt GROEN Tielt aan de stad :
      - Hoeveel woningen in Tielt kunnen niet op het rioleringsnet aangesloten worden?
      - Conform het gebied dekkend GUP dienden er
      - 95 IBA-projecten met prioriteit 1 geplaatst te worden tegen eind 2017
      - 8 IBA-projecten met prioriteit 2 geplaatst te worden tegen eind 2021
      Hoeveel zijn er daarvan effectief geplaatst?
      - Hoeveel woningen dienen nog een IBA te plaatsen?
      - Welke maatregelen zal de stad nemen om een volledige dekking van het grondgebied te verkrijgen?

      Voorstel van beslissing:
      - Wij vragen dat de stad een concreet plan uitwerkt om de betrokken inwoners te stimuleren en begeleiden om een IBA te plaatsen.
      - Wij vragen dat er in het drinkwaterwinningsgebied geen pesticiden meer worden gebruikt, en dat geen illegale lozingen meer worden uitgevoerd. Controle daarop is een taak van de Vlaamse overheid, maar de stad kan de landbouwers daarin begeleiden, en wij vragen dat daarvoor actie wordt ondernomen, in het belang van hun eigen gezondheid, van de algemene volksgezondheid, en van het milieu.