Terug
Gepubliceerd op 11/12/2023

Besluit  Gemeenteraad

do 07/12/2023 - 20:00

13. Wijzigen Algemeen Politiereglement Politiezone regio Tielt: vraag van de Politiezone Regio Tielt tot het toevoegen van enkele artikelen in het politiereglement.

Aanwezig: Hilde Decoene, Voorzitter
Luc Vannieuwenhuyze, Burgemeester
Pascale Baert, Vincent Byttebier, Grietje Goossens, Hedwig Verdoodt, Joris Vande Vyvere, Klaas Carrette, Schepen(en)
Veerle Vervaeke, Stefaan Ver Eecke, Roos Tack, Simon Bekaert, Christophe Capoen, Birger De Coninck, Mia Callewaert, Henk Mauws, Jasminka Poppe, Glenn Lambert, Rik Stevens, Simon Germonpré, Joris Tack, Roos Baert, Marie De Cloet, An Vanden Bussche, Hamdi Latifi, Gemeenteraadsleden
Hendrik Vandenbruwane, Algemeen Directeur
Afwezig: Bart Biebuyck, Davy Rosseel, Gemeenteraadsleden

Gelet op het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, meer bepaald artikel 41;

Gelet op de Nieuwe Gemeentewet, meer bepaald artikelen 119, 119bis, 133 e.v. 134 en 135, §2;

Gelet op de wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties;

Gelet op de bepalingen van het algemene politiereglement van de Politiezone Regio Tielt zoals goedgekeurd in de gemeenteraad van Tielt dd. 01.06.2017, gewijzigd op 03.12.2020 en 01.04.2021;

Overwegende dat inbreuken bestraft kunnen worden met een gemeentelijke administratieve sanctie volgens de bestuurlijke procedure bepaald in Titel VI van het algemeen politiereglement van de Politiezone Regio Tielt;

Overwegende dat de gemeente instaat voor het handhaven van de openbare rust, veiligheid, gezondheid en alle maatregelen kan nemen tegen het verstoren van de openbare orde (met inbegrip van overlast), inclusief het nemen van politiemaatregelen;

Overwegende dat is gebleken dat enkele inbreuken niet of onvoldoende beschreven staan in het algemeen politiereglement om op afdoende wijze te kunnen handhaven;

Gelet op het voorstel van het Politiecollege van de Politiezone Regio Tielt tot het inpassen van enkele artikelen in het Algemeen Politiereglement m.b.t.:
- De termijn en adviesverlening rond de aanvraag van Evenementen
- De hinder rond nachtwinkels
- Gevaarlijke honden
- Plaatsverbod
- Prostitutie

Gelet op de vraag van de Politiezone Regio Tielt om deze wijzigingen aan het algemeen politiereglemnt in de gemeenteraad van elke gemeente van de politiezone te laten goedkeuren;

Publieke stemming
Aanwezig: Hilde Decoene, Luc Vannieuwenhuyze, Pascale Baert, Vincent Byttebier, Grietje Goossens, Hedwig Verdoodt, Joris Vande Vyvere, Klaas Carrette, Veerle Vervaeke, Stefaan Ver Eecke, Roos Tack, Simon Bekaert, Christophe Capoen, Birger De Coninck, Mia Callewaert, Henk Mauws, Jasminka Poppe, Glenn Lambert, Rik Stevens, Simon Germonpré, Joris Tack, Roos Baert, Marie De Cloet, An Vanden Bussche, Hamdi Latifi, Hendrik Vandenbruwane
Voorstanders: Hilde Decoene, Luc Vannieuwenhuyze, Pascale Baert, Vincent Byttebier, Grietje Goossens, Hedwig Verdoodt, Joris Vande Vyvere, Klaas Carrette, Veerle Vervaeke, Stefaan Ver Eecke, Roos Tack, Simon Bekaert, Christophe Capoen, Birger De Coninck, Mia Callewaert, Henk Mauws, Jasminka Poppe, Glenn Lambert, Rik Stevens, Simon Germonpré, Joris Tack, Roos Baert, Marie De Cloet, An Vanden Bussche, Hamdi Latifi
Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.

Art. 1:

Tot het toevoegen en wijzigen van navolgende artikelen aan het Algemeen Politiereglement van de Politiezone Regio Tielt, zoals goedgekeurd op 01.06.2017 en laatst gewijzigd op 01.04.2021 m.n.:

 

Onder Titel II Openbare Rust – hoofdstuk 1 Geluidsoverlast:

-          Toevoegen van een Afdeling – 12 – Nachtwinkels als volgt:

 

Art. 2.1.12.0.1

Het is verboden om in de onmiddellijke omgeving van vestigingseenheden geluidshinder te veroorzaken en andere vormen van overlast. De nachtrust van de omwonenden mag niet verstoord worden.

Art. 2.1.12.0.2

Het is verboden om de vestigingseenheid tussen 22 u. en 5 u. te laten beleveren.

Art. 2.1.12.0.3

Het is verboden om alcoholhoudende dranken te verbruiken in en rond de vestigingseenheden.

Art. 2.1.12.0.4

Het is verboden om in de onmiddellijke omgeving van vestigingseenheden voertuigen draaiende te houden terwijl het voertuig stilstaat, tenzij men daartoe genoodzaakt is.

Art. 2.1.12.0.5

Het is verboden om in de onmiddellijke omgeving van een vestigingseenheid een autoradio te laten spelen met een volume hoorbaar buiten het voertuig.

 

Onder Titel II Openbare Rust – hoofdstuk 2 Inrichtingen die voor het publiek toegankelijk zijn – Afdeling 1 – Fuiven, feesten en openbare evenementen in voor het publiek toegankelijke occasionele inrichtingen:

-          Wijzigen van artikel 2.2.1.0.1 als volgt:

 

Alle voor het publiektoegankelijke feestelijkheden en evenementen in occasionele inrichtingen, zelfs op en/of in private eigendommen dienen het voorwerp uit te maken van een voorafgaandelijke schriftelijke melding door de organisatoren aan de burgemeester. Behoudens uitdrukkelijk gemotiveerde en aanvaarde grondige redenen, gebeurt dit uiterlijk twee maanden vóór de aanvang van de feestelijkheden en/of evenementen. In geval de aanvraag korter is dan de voormelde twee maanden voor het evenement bestaat de mogelijkheid dat de politiediensten niet kunnen worden ingezet en evenementen omwille van deze redenen niet worden goedgekeurd.

De schriftelijke melding gebeurt middels een door de gemeente ter beschikking gesteld meldingsformulier of digitale toepassing en bevat eveneens de overeenkomst tussen de organisatoren en de uitbaters of eigenaars van de locaties waar de feestelijkheden of evenementen doorgaan.

De burgemeester maakt de melding over aan de lokale politie en brandweer voor advies en kan gebeurlijk additionele maatregelen opleggen dan wel, indien daartoe gegronde redenen zijn, de fuiven, feesten en openbare evenementen verbieden. De aanwezigheid van een advies van de plaatselijke hulpdiensten is een noodzakelijke voorwaarde voor de organisatie van een evenement.

Voor feestelijkheden en/of evenementen geldt binnen de Politiezone Regio Tielt een algemeen sluitingsuur om 04u30. De organisator dient de nodige maatregelen te nemen om voorafgaand aan het sluitingsuur ervoor te zorgen dat de aanwezigen het evenement hebben verlaten.

De burgemeester kan naar aanleiding van een aanvraag voor feestelijkheden en/of evenement bijkomende voorwaarden opleggen inzake permanente geluidsmeting, geluidsniveau, mogelijkheid om een systeem van waarborgen in te schrijven.

In geval een organisator van feestelijkheden en/of evenementen sterke dranken wenst te schenken, dient de aanvraag van deze vergunning mee met de initiële melding aangevraagd te worden.

 

Onder Titel II Privatief gebruik van de openbare weg en Openbare veiligheid en vlotte doorgang – hoofdstuk 4 Openbare veiligheid:

-          Wijzigen van artikel 3.4.9.0.5 van de Afdeling – 9 – Dieren als volgt:

Het is eigenaars, bezitters, bewakers of houders van honden, verboden hun honden op te hitsen.

Kwaadaardige, agressieve of gevaarlijke honden moeten gemuilkorfd worden door de eigenaar of de begeleider zodra ze op het openbaar domein of op openbare plaatsen komen. Deze honden moeten aangelijnd worden gehouden door een volwassene, welke ook steeds controle dient te hebben over de hond. Voor honden van politiediensten en erkende bewakingsondernemingen geldt hierop een uitzondering.

Onder een agressieve, kwaadaardige of gevaarlijke hond wordt begrepen: elke hond die, wanneer hij vrij zou rondlopen, zonder enige provocatie op een duidelijk en onmiskenbaar dreigende wijze naar iemand toeloopt; elke hond die iemand aanvalt, bijt of verwondt zonder provocatie of uitlokking; elke hond die reeds iemand heeft verwond of aangevallen zonder provocatie of uitlokking; elke hond die een ander huisdier verwondt of aanvalt zonder provocatie of uitlokking.

Dieren die een gevaar betekenen voor het leven en de lichamelijke integriteit van personen en de veiligheid van goederen in een publiek toegankelijke plaats worden aan de eigenaar, bezitter, bewaker of houder onttrokken, die er niet langer vrij over kan beschikken, zolang dat met het oog op de handhaving van de openbare rust en/of veiligheid en/of voor het leven en de lichamelijke integriteit van personen of dieren en/of veiligheid van goederen vereist is. Alle hieraan verbonden kosten vallen ten laste van de eigenaar, bezitter, bewaker of houder van het dier.

De aanwezigheid van honden die als gevaarlijk worden beschouwd en/of honden die getraind zijn om te bijten, is verboden in openbare inrichtingen of toegankelijk voor het publiek (inclusief bijgebouwen en terrassen), tijdens de organisatie van openbare markten en evenementen in openbare ruimtes, met uitzondering van beveiligingsbedrijven die dergelijke honden gebruiken bij de uitoefening van hun activiteiten en volgens het contract met hun klanten. Deze beveiligingsbedrijven zijn echter verplicht een kopie van het contract door te geven aan de lokale politie voor het gebruik van dergelijke honden. In geval van politie-interventie zijn de hondengeleiders van deze beveiligingsbedrijven verplicht hun honden weg te houden van de plaats van politie-interventie.

Dolle honden dienen door hun houders te worden afgemaakt. Wanneer zij nalaten dit te doen, zal het lokaal bestuur in hun plaats optreden. Alle hieraan verbonden kosten vallen ten laste van de eigenaar, bezitter, bewaker of houder van het dier.

 

-          Toevoegen van een Afdeling – 10 – Plaatsverbod als volgt:

 

De burgemeester kan, in uitvoering van art. 134 sexies van de NGW, onder bepaalde omstandigheden een plaatsverbod opleggen als bestuurlijke maatregel.

Het negeren van het plaatsverbod opgelegd door het lokaal bestuur conform art. 134 sexies van de Nieuwe Gemeentewet wordt gesanctioneerd met een administratieve geldboete.

 

-          Toevoegen van een Afdeling – 11 – Prostitutie als volgt:

 

Artikel 3.4.11.0.1.

Elke zichtbare vorm van publiciteit om een huis van ontucht of prostitutie kenbaar te maken, is verboden in de openbare ruimte.

Artikel 3.4.11.0.2.

In de onmiddellijke omgeving van scholen, gebouwen van de eredienst en van typische woonbuurten of hiervoor bestemde gebieden is het verboden, zelfs op bedekte wijze, huizen, kamers of welke inrichting ook ter beschikking te houden voor ontucht of prostitutie.

Artikel 3.4.11.0.3.

§1. Het is verboden om huizen, kamers of welke inrichting of gedeelte ervan in welke juridische vorm ook aan één of meer personen ter beschikking te stellen of te laten gebruiken, als die personen één van de hiervoor beschreven bepalingen van deze afdeling overtreden.

§2. De overtreder moet 30 dagen na een verwittiging door de burgemeester kunnen aantonen dat hij alle bestaande middelen heeft ingezet om de ter beschikkingstelling of het gebruik op welke manier dan ook te beëindigen.

 

Onder Titel IV Openbare netheid en gezondheid:

-          Toevoegen van een Afdeling – 6 – Nachtwinkels als volgt:

 

Art. 4.1.6.0.1.

De uitbaters van de nachtwinkels en private bureaus voor telecommunicatie worden ertoe gehouden om de onmiddellijke omgeving binnen een straal van 20 meter rond de nachtwinkel net te houden. De uitbater doet al het nodige om het afval te verzamelen en plaatst indien noodzakelijk een afvalemmer. Deze afvalemmer dient op een regelmatig tijdstip geleegd te worden. Deze bepalingen worden opgenomen in de vergunning.

 

Onder Titel VII: Aanvullende gemeentelijke reglementen:

 

-          Actualisering van de data van aanvullende gemeentelijke reglementen die door de gemeenteraad werden goedgekeurd na de initiële goedkeuring van het Algemeen Politiereglement voor de Politiezone Regio Tielt op 01.06.2017.

 

Art. 2:

Een afschrift van dit reglement en een gecoördineerde versie van het Algemeen Politiereglement voor de Politiezone Regio Tielt wordt toegestuurd aan de toezichthoudende overheid, de Provinciegouverneur, de Procureur des Konings, de griffier van de rechtbank van Eerste Aanleg, van het Vredegerecht en van de Politierechtbank van het gebied, aan de aangewezen ambtenaar en aan de Korpschef van de lokale politie.