Terug
Gepubliceerd op 03/07/2023

Bijkomende agenda  Gemeenteraad

do 06/07/2023 - 20:00 Gemeenteraadszaal
  • Openbaar

    • 14.a) Opening van de knip op de markt voor de Omloop van het Hoogserlei en de Keizer der Nieuwelingen. Punt van raadslid Bekaert (Vooruit).

      Ieder jaar vinden twee belangrijke koersen plaats in het centrum van Tielt, nml. de Omloop van het Hoogserlei en de Keizer der Nieuwelingen.
      De Omloop van het Hoogserlei behoort al 100 jaar tot het Tielts sportpatrimonium, de Keizer der Nieuwelingen al meer dan 50 jaar.
      Tot nu toe vinden beide koersen plaats buiten het seizoen van de periodieke knip op de Markt.
      Met het permanent maken van de knip, vereist hun passage voortaan een tijdelijke verplaatsing van de bloembakken.

      Voorstel van beslissing: de knip tussen Bruggestraat en Ieperstraat wordt jaarlijks geopend voor de traditionele koersen Omloop van het Hoogserlei en Keizer der Nieuwelingen.

    • 14.b) Mobiliteitsplan Tielt en de knippen. Punt van raadslid Vervaeke (N-VA/Open Vld).

      Het mobiliteitsplan werd een paar maanden geleden gelanceerd, na tellingen en studies van meerdere jaren en voor een bedrag van meer dan 70.000 €. Het voorstel is zelfs nog niet in testfase geïmplementeerd en zorgt nu al voor heel wat negativisme en bezorgdheden:
      De knip op de Markt wordt permanent met alle gevolgen vandien: wielerwedstrijden kunnen niet meer doorgaan. Het verplaatsen van enkele bloembakken blijkt onoverkomelijk. In de zomer wordt ingezet op gezelligheid buiten, in de winter echter is dit zinloos. De cafe-uitbaters hebben er niks aan, en de middenstanders hebben alleen maar minder verkoop. De winkelende medemens weet niet meer hoe in het centrum te geraken. We maken ons samen met de lokale middenstand zorgen over het voortbestaan en de leefbaarheid van ons commercieel centrum.
      De knip aan den Bek: mensen kunnen niet meer via de kortste weg op hun bestemming geraken, er worden vele extra km “rondrijden” gecreëerd en een aantal wijken worden afgesloten van vlotte ontsluiting.
      Het verbod op zwaar vervoer door de stad, zonder dat er alternatieven worden aangeboden. Een realistische timing voor de realisatie van de Zuiderring of een ander alternatief is er niet. Het verkeer wordt via ons al overbezette Ring, de andere gewestwegen en dorpen zoals Marialoop omgeleid. Een vlotte mobiliteit en bereikbaarheid tussen centra is nochtans cruciaal voor onze lokale bedrijven, landbouwbedrijven en industriezones.
      Men zet in op fietsen en stappen en wil dit stimuleren door zone 30, fietsstraten, enz. Op zich kan dit alleen maar toegejuicht worden, mits men de niet-fietsers niet vergeet. En dit is wat hier in Tielt aan het gebeuren is. Volgens minister van mobiliteit streven we in een centrum naar 30 % van verplaatsingen op de fiets. Dan blijft er nog ruim 70 % over via andere middelen. Deze worden nu volledig geweerd en verbannen uit de bebouwde kom van Tielt en zijn deelgemeenten. Dit zal ten koste gaan van ons commercieel centrum, onze middenstand. Maar wie denkt ook aan onze bewoners die zich niet kunnen met de fiets verplaatsen, zoals gezinnen met een kleine kinderen of mama’s een maxi cosi om de arm, mensen die goederen vervoeren, leveren of ophalen, senioren die niet zo goed meer te been zijn, ook de niet-centrum bewoners van Tielt, zoals de mensen van het platteland of de deelgemeenten, de winkelende dames uit onze buurgemeenten, de bezoekers van onze donderdag en boerenmarkt,…
      Het is nu reeds duidelijk dat dit plan zijn doelstelling mist, dat de uitgangspunten te beperkt zijn en vooral een groot deel van de mobiliteit in onze landelijke regio uitsluit. Al de niet-strappers worden geweerd uit onze centra, zal dat niet zonder gevolgen zijn, vooral dan voor onze lokale middenstand en horeca, onze kleine ondernemingen en zelfstandigen die zowel klanten als personeel broodnodig hebben om te overleven.

      Voorstel van beslissing: de studie wordt teruggestuurd naar het studiebureau met de vraag dit aan te passen aan de noden van de gehele Tieltse bevolking.

    • 14.c) Groenonderhoud. Punt van raadslid Vervaeke (N-VA/Open Vld).

      Tijdens de “maai mei niet’ konden we het nog enigszins dulden maar ondertussen zijn we begin juli en stellen we op vele plaatsen heel gebrekkig groen onderhoud vast:
      - Op Watewy zijn stukken van de atletiek piste ondertussen bijna gazon, groeit onkruid in het voetpad rond het gebouw, zijn fietsrekken niet meer terug te vinden in een ongeschoren haag en staan talrijke distels metershoog in de groenzone en is de nieuw aangelegde skeelerzone al veranderd in een onkruidzone.
      - in Kanegem zijn de rozenperken zoek tussen het hoge gras en onkruid. Meer nog, op een aantal plaatsen zijn de rozenperken gewoon mee gemaaid met de bermen, van de rozen is er geen spoor meer…

      - in Aarsele is er vorig jaar een vraag gekomen tot het scheren van een haag in de verkaveling ‘t Hoge. De technische dienst stelde zijn verantwoordelijkheid hierin in vraag maar kon dit niet hard maken. Men ging verder informeren bij het kadaster. Vandaag zijn we een jaar later, er is nog geen antwoord en de haag, jah, de haag die groeit verder, ondertussen ferm hoog en ferm verbreed, meer dan een meter over privé terrein hangend.

      Voorstel van beslissing: Stad Tielt doet dringend bijsturingen in de Groendienst zodat het openbaar groen en ons openbaar domein er netjes en onderhouden bijligt.

    • 14.d) Water proof project op Tielt Noord. Punt van raadslid Vervaeke (N-VA/Open Vld).

      Op de landbouwraad van 6 april werd een “blue deal” project voorgesteld. “Blue deal” stelt een bedrag van 2 mio euro ter beschikking om meer water te bufferen en dit lokaal meer te gebruiken. Dit project kan toegepast worden op onze industriezone Noord met zijn nakende uitbreiding en het bijhorende buffferbekken langs de Deinsesteenweg. Er wordt op de uitbreiding maximaal ingezet op het capteren en bufferen van water om uiteindelijk in het bufferbekken langs de Deinsesteenweg samen te komen. Dit extra gebufferd regenwater zou via een buizennet verdeeld worden naar landbouwers binnen een straal van 2 km waarbij altijd een minimum watervoorraad in het bekken ter beschikking blijft van andere gebruikers die hier willen komen aanzuigen. Dit proefproject kan alleen maar toegejuicht worden. Het is een idee dat al langer leeft, nl om het vele afgevoerde water van Tielt Noord efficiënter te bufferen en ter beschikking te stellen. Toch roept dit project vragen op:
      - enkel 4 geselecteerden uit de buurt krijgen de kans aan te sluiten, terwijl er nog mensen met percelen in de buurt (binnen de 2 km) hierin geïnteresseerd zijn, maar geen kans kregen
      - dit proefproject wordt gesubsidieerd vanuit Blue Deal, gesteund vanuit verschillende instanties (Waterproof, vlaanderen, vito, vlakwa, Pom, Aquafin, WVI) en past binnen het WaterEzel project van de VMM dat tot 75 % steun kan toekennen. Maar toch blijkt dit alweer betalend te zijn voor diegene die (willen) aansluiten, meer nog, ook als men een zomer geen water nodig heeft, zal men toch de vergoeding moeten betalen.

      Voorstel van beslissing: Er wordt maximaal ingezet op de realisatie van dit project, waarbij alle watergebruikers binnen de bereikbare zone, de kans krijgen aan te sluiten. Bovendien wordt uitgekeken om de aangesloten via het buizennet vrij te stellen van een jaarlijkse vergoeding.