Terug
Gepubliceerd op 05/02/2024

Bijkomende agenda  Gemeenteraad

do 08/02/2024 - 20:00 Gemeenteraadszaal
  • Openbaar

    • 6.a) Patersdreef – kinderdreef. Punt van raadslid Mauws (N-VA/Open Vld).

      Enkele weken terug mochten we lezen dat de organisatoren van het Dreeffestival tijdens de komende Tieltse Feesten geen optredens zullen plannen in de Patersdreef.
      Het zou zonde zijn deze mooie centrumlocatie leeg te laten.
      We stellen dan ook voor om deze ruimte te gebruiken ten behoeve van de kinderen. In samenwerking met de lokale jeugd- of sportverenigingen kan gekeken worden hoe dit kan worden ingevuld. Springkastelen, grime, grote gezelschapsspelen zijn enkele voorbeelden. Met een beetje geluk spelen ook de Rode Duivels tijdens het TEF-weekend een halve finale. Ook dit zou in de dreef op een groot scherm kunnen worden gebracht, al dan niet voorgegaan door een kinderfilm.
      Uitbating van een bar kan die vereniging(en) ook een financiële compensatie bezorgen. Een deel van de tafels en stoelen van de uitleendienst kan hier voor ter beschikking worden gesteld.
      Voorstel van beslissing: het stadsbestuur zorgt voor de invulling van de Paterdreef tijdens de Tieltse Feesten met focus op animatie voor de allerkleinsten. Er wordt gekeken om eventueel samen te werken met één of meerdere Tielste jeugd – of sportverenigingen om dit te uit te werken en te begeleiden en de uitbating van de bar te verzorgen.

    • 6.b) Geveltuintjes aan overheidsgebouwen. Punt van raadslid Mauws (N-VA/Open Vld).

      Een drietal weken terug werd de klimaatboom aan de Sint-Pieterskerk gehuldigd. Alweer een stap naar een groenere stad.
      Een andere maatregel om de stad te vergroenen werd reeds een drietal jaar geleden genomen door het toelaten van geveltuintjes. Helaas zijn deze nog zeldzaam en is het bestaan van de mogelijkheid ervan nog vrij onbekend bij onze inwoners. We roepen dan ook op om deze manier van vergroening via een infocampagne nog eens in de verf te zetten. Idealiter geven we als stadsbestuur het goede voorbeeld door op bepaalde openbare plaatsen enkele geveltuintjes te voorzien, uiteraard rekening houdend met de bestaande reglementering. Ik denk hierbij bijvoorbeeld aan de zijkant van de bibliotheek en het stadhuis, aan Club 77 enz.
      Voorstel van beslissing: het stadsbestuur zet een infocampagne op om het aanleggen van de geveltuintjes te promoten. Door het voorzien van enkele tuintjes op het openbaar domein geeft het stadsbestuur alvast het goede voorbeeld.

    • 6.c) Zwembad Tielt. Punt van raadslid Vervaeke (N-VA/Open Vld).

      Het is ondertussen al anderhalf jaar geleden dat het zwembad van Tielt haar deuren moest sluiten. Er werd gesteld dat er zo snel mogelijk een nieuw zwembad moest voorzien worden en dit in de schoot van onze nieuwe fusiegemeente Tielt-Meulebeke. De locatie blijkt hierbij het heikele punt. In dit kader werd een studie uitgeschreven om 3 locaties af te wegen. Deze is inmiddels achter de rug. Wat zijn de conclusies en hoe gaat het nu verder ?

      Voorstel van beslissing: het schepencollege duidt de conclusie van de studie en de volgende stappen in het traject om zo snel als mogelijk de bouw van het nieuwe zwembad te kunnen opstarten.

    • 6.d) Garanderen van rechtszekerheid en goede ruimtelijke ordening in de omgang met BPA’s in het algemeen, en in de omgang met het BPA nr.29 Kasteelstraat. Punt van raadslid Bekaert (Vooruit).

      Met een BPA legt een bestuur in een bepaald gebied niet alleen dwingende regels van ruimtelijke ordening op. Het bestuur biedt hiermee aan de inwoners en toekomstige inwoners ook zekerheid binnen het gebied. Sinds de wijziging van de decreetgeving in 2017 kan het schepencollege afwijken van de BPA’s, voor zover die minstens 15 jaar oud zijn. Het BPA blijft wel de regel. Het gaat dus om een uitzonderingsmaatregel. In de eerste plaats bedoeld voor kleine afwijkingen. Om toch nog enige rechtszekerheid te bieden, heeft de decreetgever aan de afwijkingsmogelijkheid gekoppeld dat de afwijking moet kaderen binnen de beleidsmatig gewenste ontwikkeling. De beleidsmatig gewenste ontwikkeling is niet wat de vergunningverlenende overheid, in dit geval het schepencollege, toevallig op dat moment wil.
      De beleidsmatig gewenste ontwikkelingen liggen vast in het gemeentelijk structuurplan, dat beslist werd door de gemeenteraad. De Vlaamse codex Ruimtelijke Ordening definieert een ruimtelijk structuurplan als “een beleidsdocument dat het kader aangeeft voor de gewenste ruimtelijke structuur. Het geeft een langetermijnvisie op de ruimtelijke ontwikkeling van het gebied in kwestie. Het is erop gericht samenhang te brengen in de voorbereiding, de vaststelling en de uitvoering van beslissingen die de ruimtelijke ordening aanbelangen” (oud art. 2.1.1. lid 1 VCRO). Het ruimtelijk structuurplan legt de langetermijnvisie van de gemeente vast en is geen louter academische oefening. Een ruimtelijk structuurplan bevat verdere taakstellingen met betrekking tot de uitvoering ervan door de gemeente (oud art. 2.2.1., lid 3,2° VCRO) en na de vaststelling van een ruimtelijk structuurplan neemt de overheid die het structuurplan heeft vastgesteld de nodige maatregelen om de ruimtelijke uitvoeringsplannen in kwestie in overeenstemming te brengen met het ruimtelijk structuurplan (oud art. 2.2.2,§6 VCRO). Verschillende omwonenden reageerden dan ook verwonderd op de locatie waarvoor Lidl een vergunning vraagt, namelijk op een perceel dat in het BPA hoofdzakelijk ingekleurd is als bestemming tuingebied met uitsluiting van detailhandel. Een afwijking op de in het BPA vastgestelde bestemming over een gans perceel is geen kleine afwijking meer. Op het vlak van beleidsmatig gewenste ontwikkeling ligt het perceel volgens het structuurplan in een “ verder te onderzoeken gebied i.f.v. wooninbreiding of groen netwerk”.
      De aangevraagde afwijking betreft noch wooninbreiding noch groen netwerk. Burgers moeten kunnen rekenen op rechtszekerheid. Zoniet worden ze verschalkt in hun rechtmatige verwachtingen, en wordt hun vertrouwen in het bestuur aangetast.

      Voorstel van beslissing: het schepencollege neemt de geldende BPA’s als uitgangspunt, en afwijkingen hiervan als uitzondering. Afwijkingen dienen overeen te komen met de in het gemeentelijk ruimtelijk structuurplan aangeduide gewenste bestemming. De open ruimtebestemmingen zoals bepaald in BPA nr. 29 Kasteelstraat, zijn niet vatbaar voor afwijking.