Na de verkoop van het pand in de Sint-Michielstraat 119 wegens ongeschiktheid voor huisvesting, ging het bestuur om zoek naar een nieuw pand om als doorgangswoning te fungeren. Bij het verkennen van de markt, bereikte het bestuur een overeenkomst voor de aankoop van een pand gelegen in de Sint-Michielstraat 71, 8700 Tielt volgens titel en recent kadastraal uittreksel, sectie I, nummer 436L P0000, met een oppervlakte van één are één centiare (1a 1ca) voor de prijs van 235.000,00 euro. De akte van aankoop dient door de raad voor maatschappelijk welzijn goedgekeurd te worden.
Voorstel van beslissing: goedkeuren van de aankoop van de woning Sint-Michielstraat 71, van de ontwerpakte en van de aankoopprijs.
Bij de oprichting van de welzijnsverening Zorg Tielt, was in bijlage bij de statuten voorzien dat volgend onroerend patrimonium van het OCMW Tielt voorzien was om in te brengen in de welzijnsvereniging Zorg Tielt:
– Woonzorgcentrum Deken Darras, Schependomstraat 4 (perceelnummer 1041D)
– Park en erfpacht Cupido, Schependomstraat 2 (perceelnummer 1041C)
– Residentie Ampe, Deken Darraslaan 19 (1042V)
– Bejaardenwoningen Aarsele Dorp 5 tot 10, inclusief groenzone (C37c²,C37d²,C37e²,C37F²,C38d enC38e)
– Bejaardenwoningen Berkenlaan 7 tot 16, inclusief groenzone (A538 g,h,l,k,n,m,p,r,s,t)
– Grond Deken Darraslaan 50 (naast Kringwinkel) (1041b²)
Ondertussen is de visie van het vast bureau gewijzigd in die zin dat er geopteerd wordt om een Welzijnszone in te richten aan de kant van de Deken Darraslaan en om de overkant volledig voor te behouden voor een Zorgsite. Bijgevolg is de overdracht van de grond in de Deken Darraslaan 50 in tegenspraak met deze nieuwe visie. Gezien het aansluitend bij deze visie, het opportuun is om de grond in de Deken Darraslaan 50 niet over te dragen naar Zorg Tielt maar wel het Administratief Centrum, Deken Darraslaan 17 (A1042t) aangezien dit gebouw midden de zorgsite is gelegen. Hierbij wordt voorgesteld tot het aanpassen van de lijst tot overdracht van onroerend patrimonium van OCMW Tielt naar de welzijnsvereniging Zorg Tielt en hiervoor door de notaris een akte op te laten maken.
Voorstel van beslissing: wijziging van de overdracht onroerend patrimonium van het OCMW Tielt naar de welzijnsvereniging Zorg Tielt.
Centraal binnen het geïntegreerd breed onthaal staat enerzijds het tegengaan van onderbescherming en anderzijds het toegankelijker maken van de sociale hulp- en dienstverlening binnen het OCMW. Een samenwerking met het Agentschap Opgroeien (Kind & Gezin) zorgt ervoor dat het lokaal bestuur conform de GDPR-richtlijnen gegevens kan delen en vroegtijdig hulp kan bieden ten aanzien van kwetsbare gezinnen die nog niet gekend zijn bij het OCMW. Vice versa kan ook het team Kind en Gezin op de hoogte gebracht worden bij precaire gezinssituaties (bv. vanaf zwangerschap), zodat ook zij snel en effectief kunnen handelen.
Voorstel van beslissing: goedkeuren samenwerkingsovereenkomst met het Agentschap Opgroeien m.b.t. het doorgeven van identificatiegegevens van cliënten ikv. het tegengaan van onderbescherming en het verhogen van toegankelijkheid voor hulp- en dienstverlening van het OCMW.
In het decreet over het lokaal bestuur is voorzien dat bij de vrijwillige samenvoeging van gemeenten de nieuwe gemeente en het nieuwe OCMW als nieuwe rechtspersoon beschouwd worden en op de samenvoegingsdatum, 1 januari 2025, een nieuw ondernemingsnummer en een gewijzigde NIS-code krijgen. De creatie van een nieuwe rechtspersoon brengt voor de samen te voegen gemeenten heel wat administratieve, financiële en fiscale gevolgen met zich mee. Om die reden hebben de stad Antwerpen en het OCMW van Antwerpen de Vlaamse Regering de vraag voorgelegd om bij de samenvoeging met Borsbeek de rechtspersoonlijkheid van de stad en het OCMW Antwerpen te behouden. De Vlaams minister van Binnenlands Bestuur heeft zich geëngageerd om de impact van het scenario van een samenvoeging met behoud van de rechtspersoonlijkheid van een van de samen te voegen gemeenten te onderzoeken en om, als uit de impactanalyse blijkt dat het scenario effectief leidt tot een kostenbesparing voor de samen te voegen gemeenten, een regeling daarvoor in te schrijven in het ontwerp van fusiedecreet dat momenteel in behandeling is in het Vlaams Parlement.
De Minister wil de andere fusietrajecten de mogelijkheid bieden om een samenvoeging met behoud van rechtspersoonlijkheid te bespreken en er een standpunt over in te nemen. De voorkeur voor een scenario van een samenvoeging met behoud van de rechtspersoonlijkheid van een van de samen te voegen gemeenten moet uiterlijk tegen 22 april meegedeeld worden.
Voorstel om, gelet op de voorzien kostenbesparing, de voorkeur voor het behoud van de rechtspersoonlijkheid van de stad Tielt en het OCMW Tielt in het kader van de vrijwillige samenvoeging met Meulebeke kenbaar te maken.
Voorstel van beslissing: goedkeuring verlenen aan de vraag aan de Vlaamse Regering tot het behoud van de rechtspersoonlijkheid van de gemeente Tielt en het OCMW Tielt bij de fusie met Meulebeke.
De gemeenteraden van Tielt en Meulebeke keurden op respectievelijk 7 maart en 13 maart 2024 de definitieve lijst van over te dragen schulden goed. De definitieve keuzelijst, samen met bovenvermelde gemeenteraadsbesluiten, werd overgemaakt aan de Vlaamse overheid op 20 maart 2023. De definitieve keuzelijst bevat ook een aantal over te dragen leningen van de OCMW’s, waaronder 2 leningen van het OCMW Tielt. Het Departement Financiën en Begroting van de Vlaamse overheid verzoekt de Raden voor Maatschappelijk Welzijn van beide samen te voegen gemeenten om de door de gemeenteraden goedgekeurde definitieve keuzelijst goed te keuren voor wat betreft de leningen van hun OCMW’s.
Voorstel van beslissing: goedkeuren van de lijst van over te dragen schulden in het kader van de vrijwillige samenvoeging van de stad Tielt en de gemeente Meulebeke.
Namens Raad voor Maatschappelijk Welzijn,
Hendrik Vandenbruwane
Algemeen Directeur
Hilde Decoene
Voorzitter