Diverse landbouwwegen zijn in slechte staat en vormen een gevaar voor de gebruiker en dan vooral de fietsers en wielertoeristen. Enkele voorbeelden zijn de Processiestraat en de Lammekesstraat waar meerdere grote putten ontstaan, heel veel steenslag op de weg ligt en de rand van de weg afbrokkelt. De putten worden niet gevuld en een totale renovatie staat niet op de planning. Bij deze de vraag om technische dienst zo snel als mogelijk het nodige te laten doen zodat deze wegen weer een normale accepteerbare status hebben.
Voorstel van beslissing: het schepencollege geeft de opdracht om in eerste instantie dringende herstellingswerken uit te voeren op alle slechte stukken landbouwwegen. Daarnaast worden deze wegen opgenomen in een planning van totaal renovatie op korte termijn.
Her en der vangen we klachten op over de vuilnisophaling. Afvalzakken blijven meerdere dagen staan in straten en vooral aan de ophaalpunten bij wegenwerken. Wat loop fout? Is de planning niet correct of wordt deze niet gevolgd?
Voorstel van beslissing: het schepencollege neemt asap contact met IVIO en of de afvalophaler om dit probleem op te lossen.
Vorige maand konden we in de media lezen dat de gedenkplaat aan de gevel van het vroegere Sint-Jozefscollege in de Kortrijkstraat verwijderd werd door de technische dienst omwille van de op til zijnde werken op de site. Volgens de schepen van cultuur staat nog niet vast of de verwijdering van het bord tijdelijk of definitief is.
Vier jaar geleden vroeg Vooruit al om de gedenkplaat te verwijderen. Vandaag vragen we de gemeenteraad om het bord definitief uit ons straatbeeld te halen. Het is ongehoord om een gedenkplaat ter ere van een nazicollaborateur die na de Tweede Wereldoorlog bij verstek ter dood veroordeeld werd, in onze publieke ruimte te behouden.
Misschien heeft de oproep van de organisatie ‘Helden van het Verzet’ de bal nu aan het rollen gebracht. Op 6 maart 2024 publiceerde de vereniging een oproep aan Stad Tielt om het bord weg te halen en om eindelijk Tieltse verzetsslachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog een passend eerbetoon te geven in onze publieke ruimte. Bij wijze van voorbeeld werden drie namen genoemd van Tieltenaars die als verzetslieden in Dortmund onthoofd werden in 1943: Gerard Spriet, Valère Linclau en Victor De Craemer.
Daarnaast moet ook nog gewezen worden op de functie van het Sint-Jozefscollege tijdens de Tweede Wereldoorlog: de gebouwen werden toen gebruikt door de ‘Werbestelle’, de Duitse dienst die werkweigeraars opspoorde en als verplicht tewerkgestelden op de trein naar Duitsland zette. Honderden inwoners uit Tielt en ons arrondissement zijn zo via deze ‘Werbestelle’ gepasseerd, maar zijn nooit herinnerd, terwijl een nazicollaborateur al meer dan 50 jaar uitgerekend aan het Collegebouw alle eer kreeg. Eén van de verplicht tewerkgestelden was Roger Verbrugge, wiens verhaal door Iñez Demarrez opgetekend werd. Roger kwam uit Meulebeke en moest zich uiteindelijk aanmelden bij de ‘Werbestelle’ omdat zijn ouders afgedreigd werden als hij dat niet deed. Daarover zei Verbrugge zelf: ‘En zo ben ik dan naar de Werbestelle getrokken door die grote ijzeren poort van het Sint-Jozefscollege in de Kortrijkstraat recht naar de Duitse politie. Elke keer als ik daar nu nog passeer denk ik er aan terug.’
Voorstel van beslissing:
De gemeenteraad beslist om de gedenkplaat voor Cyriel Verschaeve en Robrecht De Smet, die de voorbije 50 jaar aan de gevel van het Sint-Jozefscollege in de Kortrijkstraat hing, definitief uit de Tieltse publieke ruimte te verwijderen.
De gemeenteraad beslist om de gedenkplaat te schenken aan de ‘Herdenkingssite Kapelanij Verschaeve Alveringem’, het museum in Alveringem dat aan Cyriel Verschaeve gewijd is. Dat museum opende in 2015 de deuren met de steun van de provincie West-Vlaanderen en brengt een totaalbeeld van Cyriel Verschaeve, met zowel aandacht voor zijn verdiensten, bv. voor de Vlaamse Beweging aan het IJzerfront, als voor zijn nazicollaboratie in zijn latere leven. Deze museale context is de meest geschikte om de Tieltse gedenkplaat onder te brengen.
De gemeenteraad geeft opdracht om onderzoek te verrichten naar Tieltse slachtoffers van de nazibezetting (bv. verzetslui, werkweigeraars, verplicht tewerkgestelden,…) en laat voorstellen uitwerken om deze passend te herinneren.