De Vlaamse Regering keurde eind 2021 de conceptnota goed waarbij de gemeenschapsdienst wordt uitgewerkt als een activerende werkervaringsstage binnen een begeleid traject naar vast werk. De maatregel is gericht op uitkeringsgerechtigde werkzoekenden die minstens 2 jaar werkzoekend zijn en die nood hebben aan een intensieve begeleiding en bemiddeling via inzet van werkplekleren om de brug naar duurzame tewerkstelling te maken.
De gemeenschapsdienst is beperkt. De prestaties bedragen minstens 32 uur per maand (2 halve dagen per week) en maximaal 64 uur per maand (2 volledige dagen per week), en dit gedurende maximaal 6 maand. Tijdens de gemeenschapsdienst wordt gewerkt aan de generieke competenties en wordt een arbeidsritme opgebouwd. Het kan hierbij gaan om administratieve taken, ondersteuning bij evenementen, groendienst, personenvervoer, toezicht enz.
Tevens kan de betrokkene via de verplichte gemeenschapsdienst de werkbereidheid aantonen. Als de werkzoekende deze actie in het traject naar werk weigert, kan men immers gesanctioneerd worden.
Lokale besturen kunnen een projectvoorstel binnen deze oproep indienen tot en met vrijdag 31 maart 2023 en kunnen hiervoor financieel ondersteund worden, dit afhankelijk van het aantal aangereikte werkplekken en het aantal opgeleide mentoren.
Voorstel van beslissing: de gemeenteraad geeft de goedkeuring tot het indienen van een subsidiedossier “Opstart Gemeenschapsdienst Lokale Besturen" binnen het ESF-programma uiterlijk voor 31 maart 2023 (middernacht). De gemeenteraad verzoekt het schepencollege om de uitvoering van deze beslissing te verzekeren.
Graag stuur ik ook nog volgende bijlages met meer informatie
- Fiche voor plan van aanpak:
https://www.europawse.be/sites/default/files/attachments/call/Sjabloon%20Fiche%20plan%20van%20aanpak_Opstart%20Gemeenschapsdienst.pdf
- Oproepfiche opstart gemeenschapsdienst: https://www.europawse.be/sites/default/files/attachments/call/572%20Opstart%20Gemeenschapsdienst%20lokale%20besturen_oproepfiche_0.pdf
- Sjabloon projectovereenkomst: https://www.europawse.be/sites/default/files/attachments/call/Sjabloon%20Projectovereenkomst%20Europa%20WSE.pdf
Er worden nog steeds véél te véél bomen gekapt in Tielt.
Niet tegenstaande elke gekapte boom er één te veel is, wil ik het nu hebben over de onvergunde kappingen.
Al meerdere malen werd er een proces verbaal opgesteld voor het onvergund kappen van bomen, op vraag van Groen Tielt. Maar hoe gaat het verder? Krijgen de overtreders een boete? Ja? Nee? Of worden deze zaken geseponeerd?
Veel andere steden en gemeenten maken een lokaal prioriteitenkader op.
Want vanuit het gewestelijk handhavingsbeleid wordt voor de verdere afhandeling van onvergunde kappingen gekeken of deze al dan niet behoren tot de gemeentelijke prioriteiten.
Het bepalen van de lokale prioriteiten is dus essentieel voor het vervolgtraject van een handhavingsdossier. Dit zowel voor de strafrechtelijke vervolging door het Openbaar Ministerie als voor de bestuurlijke beboeting door het departement Omgeving, afdeling Handhaving.
Bestaat er een prioriteitenkader in Tielt en wordt daarin het onvergund kappen van bomen vermeld?
Voorstel van beslissing: voor zover er geen prioriteitenkader bestaat of het onvergund kappen niet vermeld is: het college van burgemeester en schepenen maakt een prioriteitenkader op waarin staat dat de handhaving op het vellen van bomen een prioriteit is voor onze stad. Dit prioriteitenkader wordt nog voor de zomer op de gemeenteraad gebracht ter goedkeuring. Dit kader kan bijvoorbeeld ook gebruikt worden om het verharden van voortuinen zonder vergunning aan te pakken.