Zowel tijdens de commissie infrastructuur als in het infoblad Op de Hoogte lazen we dat het de bedoeling is dat de cafetaria polyvalent zou kunnen worden gebruikt. Dus niet alleen door de voetbalclub, maar ook bij evenementen georganiseerd door andere verenigingen. We denken hierbij aan AV Molenland, wieler- en wandelclubs,...
Echter lijkt dit niet te stroken met hetgeen de voetbalclub voor ogen heeft. Zij gaan uit van een eigen cafetaria waar hun dranken, koffiezetmachine, snoep, chips maar ook voetbalgerelateerde accessoires zoals bekers en truitjes een permanente plaats kunnen krijgen.
“Goede afspraken maken goede vrienden” luidt het spreekwoord. Naar wat ik verneem zijn de afspraken met de mogelijke gebruikers echter niet zeer duidelijk, met alle mogelijke gevolgen vandien. Ook op gebied van inrichting van de cafetaria kunnen de verschillende scenario’s een impact hebben. Moeten er 2 toogs worden voorzien? Hoe en waar zal men bij polyvalent gebruik de eigen dranken enzomeer kunnen opbergen?
Ik vermeld in de kantlijn ook dat er in het artikel in het infoblad wellicht een rekenkundige fout werd gemaakt. Daar wordt gesproken over 3 miljoen euro terwijl voordien toch al gewag werd gemaakt van 3,6 miljoen en daar nog een bedrag moet worden bijgerekend voor inboedel en afwerking.
Voorstel van beslissing: het stadsbestuur maakt nu reeds meer concrete afspraken met de hoofdgebruiker rond het gebruik van de cafetaria van de buiteninfrastructuur. Afhankelijk van de uitkomst kijkt men met de architect om de gemaakte afspraken ook in de praktijk te kunnen garanderen met oog op tooginrichting, opbergruimte en dergelijke meer. Op die manier worden ongenoegen en conceptuele vergissingen bij de realisatie vermeden.
Voor de verkeersveiligheid en leefbaarheid van ons centrum en onze schoolomgevingen moet het overbodige vrachtvervoer uit ons centrum worden geweerd.
Onze fractie heeft de voorbije jaren al 5 keer het voorstel hiertoe op de gemeenteraad gebracht.
Vorig jaar stelde de bestuursmeerderheid dan eindelijk in het vooruitzicht dat zij dit verbod in het najaar van 2023 daadwerkelijk zou invoeren.
In een daaropvolgende gemeenteraad werd daar vervolgens deels op terug gekomen met als uitleg dat de werken in de Gentstraat in Meulebeke eerst nog moesten worden voltooid. Van zodra daar weer vrachtverkeer door kon rijden, zou het verbod door centrum Tielt ingevoerd worden.
De werken in de Gentstraat in Meulebeke zijn intussen voltooid.
Voorstel van beslissing:
Het zwaar doorgaand verkeer door ons centrum wordt met onmiddellijke ingang verboden.
Het college van burgemeester en schepenen neemt hiertoe de nodige maatregelen, en maakt hiertoe ook een ontwerp van aanvullend reglement op, en legt dit op de gemeenteraad ter goedkeuring voor.