Er zijn al veel woorden gezegd over dit plan, zowel hier in de gemeenteraad als op straat. Helaas tot op vandaag merken we hier enkel één-richting-communicatie en geen gehoor naar de opmerkingen. De meningen zijn verdeeld, de “knip”s worden niet gesmaakt, de hulpdiensten zijn niet tevreden, de handelaars vrezen voor hun voortbestaan, de Ring zit overvol, het verkeer staat stil,… We zijn inderdaad in de “testfase” maar er dringen zich toch een paar urgente items op:
- Er is geen duidelijkheid over de fasen en hoe deze kan geëvalueerd worden. Zal ook onze Tieltse burger zich hierover kunnen uitspreken?
- Wie heeft dit plan vooraf geadviseerd? Politie, verkeerscommissie, Gr commissie en wat werd met deze opmerkingen gedaan.
- De knip aan de Bek is er te veel aan, zoveel is duidelijk. Deze knip zorgt voor veel kilometers extra verkeer, voor opstoppingen, voor extra passages over de Markt en door nauwe centrumstraten. Deze knip brengt niets positiefs bij integendeel. De knip op de Markt heeft ook geen zin in de winter. Wat is het nut van de knip aan het CCG?
- Er is een mobiliteitsplan opgezet met een aantal ingrijpende beperkingen voor het gemotoriseerd verkeer. Op zich kan daar begrip voor opgebracht worden mits er ook een alternatief voorzien is. Dit is er op vandaag niet en er is ook geen perspectief op middellange termijn dat die er zal komen.
- Handelszaken stellen vast dat hun cliënteel hun zaak niet meer passeert en niet meer vindt. Handelszaken hebben passage en parkeerruimte nodig. Hier werd allerminst aandacht aan besteed.
- Last but not least: de kostprijs van een testfase: 100.000 € studiebureau en ondertussen al 220.000 € voor de verkeersborden en schilderingen van deze testfase, zonder nog maar te spreken van de uren van onze eigen technische dienst. Het lijkt mij absoluut onverantwoord om aan een testfase dergelijke bedragen te spenderen, tenzij er geen intentie is om dit als een testfase te zien, maar eerder een gecamoufleerde manier om het plan gewoon in te voeren. De burger en wij als gemeenteraad zijn niet gediend met dergelijk beleid en/of beheer van de financiën.
Voorstel van beslissing: er worden dringend een aantal bijsturingen gerealiseerd:
- Er wordt een overlegplatform of communicatiekanaal opgezet waarlangs iedere burger zijn grieven over dit plan kwijt kan.
- Er wordt een stap teruggezet in dit mobiliteitsplan zolang er geen alternatief is voor het gemotoriseerd doorgaand verkeer en daarmee worden de knippen verwijderd. Dit resulteer meteen ook in betere doorstroming van het verkeer op de Ring en in de centrumstraten en de Markt en een betere bereikbaarheid van onze handelszaken.
- Er wordt rekening gehouden met adviezen en opmerkingen van alle stakeholders.
Als diabetespatiënt moet je zelf zorgen voor de inzameling en verwerking van je gebruikte injectienaalden. Je bent verplicht om je gebruikte injectienaalden in een naaldcontainertje af te geven op het recyclagepark. Een naaldcontainertje is een handig containertje waarin je gebruikte insulinespuiten veilig kunnen opgeborgen worden.
Naalden verpakt in een lege glazen bokaal, plastic fles of doos worden niet aanvaard op het recyclagepark. Bij aflevering van een volle naaldcontainer, krijg je in sommige ander containerparken, zoals de parken van Imog en van Ecowerf, gratis een nieuwe naaldcontainer.
Groen vraagt aan de stad om dit ook te voorzien in de containerparken van Tielt en Meulebeke.
Voorstel van beslissing: Stad Tielt zorgt ervoor dat deze naaldcontainertjes gratis worden gegeven aan diabetespatiënten op de containerparken van Tielt en Meulebeke. (Enkel particulieren mogen hun volle naaldcontainer op het recyclagepark afgeven in ruil voor een nieuwe. Voor dokters of thuisverpleging zijn gebruikte injectienaalden bedrijfsafval die volgens de OVAM verplicht door de zorgverstrekkers zélf moeten worden meegenomen. Zij moeten deze via een gespecialiseerd privébedrijf milieuveilig laten verwerken.)
Met het afsluiten van kruispunt “den Bek” tussen Felix D’Hoopstraat en Europalaan wordt Tielt in twee gesneden. Deze ingreep, waarbij het gemotoriseerd verkeer niet langer van de Felix D’Hoopstraat de Europalaan in kan en omgekeerd, is nefast voor de mobiliteit van de eigen inwoners van Tielt en voor de verkeersveiligheid in de smalle centrumstraten. Op de gemeenteraad van mei 2023 hadden wij reeds een oproep gedaan om deze knip niet uit te voeren. Niettemin werden op 15 september 2023 betonblokken geplaatst en werd het kruispunt afgesloten voor het gemotoriseerd verkeer. Nu stelt ook iedereen in de praktijk vast welke negatieve gevolgen deze knip heeft op de ontsluiting en bereikbaarheid voor de eigen inwoners, niet alleen voor de bewoners van de Europawijk en de Beneluxverkaveling, maar ook voor de bewoners van de Driesstraat, wijk Monteval, wijk Witte Kave, Beernegemstraat, enzovoort,… en welke negatieve impact deze knip heeft op de verkeersdrukte en verkeersveiligheid in onze historische centrumstraatjes die niet op dergelijke verkeerstoename voorzien zijn.
Voorstel van beslissing: De knip tussen Felix D’Hoopstraat en de Europalaan wordt binnen de twee weken ongedaan gemaakt. Aan het schepencollege wordt opdracht gegeven om de betonblokken en paaltjes binnen dit zelfde tijdsbestek terug te verwijderen en het gewone verkeer (< 3,5 ton) weer toe te laten.
Op de gemeenteraad van 02.12.2021 is er door collega Vervaeke gevraagd naar de stand van zaken i.v.m. de heraanleg van de Neringenstraat. De toestand van deze kasseiweg tussen Kanegem en Aarsele is niet alleen een zorg van de inwoners van beide deelgemeenten, maar ook van vele mensen die zich bijvoorbeeld richting Ruiselede willen begeven. Toen werd inderdaad een uitgebreide toelichting gegeven van het dossier. De Raad van State verwierp dan de klacht zodat het rooirijplan definitief werd goedgekeurd en ook de buurtwegen werden afgeschaft, twee belangrijke stappen waardoor het dossier eindelijk verder kon.
Hierbij de volgende vragen en opmerkingen:
- De subsidie van Onroerend erfgoed loopt af op 31.03.2024, kan deze verlengd worden? Alsook dezelfde vraag i.v.m. het fietsfondsdossier.
- Welke stappen zijn reeds gezet i.v.m. de nodige grondverwervingen en onteigeningen? Hoe ver staan we staan daar exact in?
- Wat met de rioleringen en hemelwater? Er wordt gesproken over nieuwe richtlijnen over hemelwater die het dossier vertragen, klopt dit?
- Zijn er nog eventuele andere zaken waardoor het dossier vertraagd wordt?
- De Neringenstraat is heel gevaarlijke weg voor de zwakke weggebruikers. Kan in afwachting iets gedaan worden aan de weinige straatverlichting, in die zin dat deze kan blijven branden de ganse nacht door?
Voorstel van beslissing: Het stadsbestuur geeft een update van het dossier en start het dossier zo vlug mogelijk op dat zodat we terug over een veilige en volwaardige Neringenstraat beschikken. Ook wordt bekeken als de huidige weinige straatverlichting kan blijven branden de ganse nacht door.