In het regeerakkoord van de Vlaamse regering wordt een nieuwe wegenclassificatie voorgesteld. Een autosnelweg krijgt de benaming ‘Europese hoofdweg’, terwijl gewestwegen de benaming ‘Vlaamse hoofdweg’ krijgen. De voorbije maand kwam naar buiten dat de N37, die door Tielt loopt, de benaming Vlaamse hoofdweg zou kunnen krijgen. Concreet betekent dit dat deze weg in beide rijrichtingen twee rijstroken zou krijgen en de maximum toegelaten snelheid bedraagt 90km/uur. Dit concept is gebaseerd op een aantal principes volgens de info die men terugvindt op de website van de Vlaamse overheid. Twee principes springen daarbij in het oog:
1) Het aantal aansluitingen op Vlaamse hoofdwegen wordt beperkt tot minder dan 1,5 toegangspunt per km.
2) Langs deze Vlaamse hoofdwegen wordt een bouwvrije strook voorzien van 30 meter. Dat is toch de ambitie die letterlijk wordt vermeld. Hopelijk loopt het niet zo een vaart want dit zou gevolgen hebben voor de mensen die langs deze weg wonen of een economische activiteit beoefenen.
Daarnaast zal dit ook leiden tot meer verkeer rond Tielt. Indien men vanuit Gent richting Roeselare wil rijden zal men in Aalter kunnen afrijden om zo door Tielt naar Roeselare te rijden. Dit zijn allemaal zaken die grote gevolgen kunnen hebben voor stad, inwoners en doorgaand verkeer. Volgens een persartikel van 10 juni is Tielt voorstander van deze nieuwe classificatie van de N37. Dit zou, althans volgens de burgemeester, de kans vergroten op de vervollediging van de ring. Op basis van wat is dit gebaseerd?
Voorstel van beslissing: men maakt een concrete schets op om de consequenties duidelijk in kaart te brengen. Het extra verkeer en de inpasbaarheid van een Vlaamse hoofdweg op Tielts grondgebied zijn hierin heel belangrijk om mee rekening te houden.
Op de gemeenteraad van 12 november 2020 werd het voorlopig onteigeningsbesluit voor het verwerven van een perceel grond ten behoeve van de uitbreiding van de academies vastgesteld. Deze grond bevindt zich op Tiltexsite. Deze bevindt zich naast de bestaande academies. In afwachting van het definitief onteigeningsbesluit ging men onderhandelingen voeren met de eigenaar van deze grond. Sindsdien is er hierover weinig naar buiten gekomen. Ondertussen zijn we meer dan anderhalf jaar verder. Ondertussen hangt er een nieuwe bekendmaking uit voor een aanvraag van een omgevingsvergunning door de eigenaar van deze grond. Op de foto in bijlage zie je dat de stedenbouwkundige handeling het bouwen van een meergezinswoning met 15 entiteiten omvat. Het ziet er dus naar uit dat de eigenaar van de grond niet wil meewerken om de grond te verkopen. Omdat de kans sedert 12 november 2020 kleiner is geworden om de academies op de Tiltexsite te voorzien moet men terug alternatieven overwegen. Zoals reeds eerder gemeld zijn wij voorstander van het belastinggebouw om de academie in onder te brengen. De huur van het gebouw stopt eind 2024. Het gebouw zal verkocht worden en is daarom een opportuniteit. In het belang van de academies kan men niet langer wachten.
Voorstel van beslissing: het stadsbestuur analyseert de huidige situatie en neemt een beslissing in het belang van de academies.
We pleiten er al langer voor om het zwaar doorgaand verkeer te weren uit Tielt. Zo ook op de gemeenteraad van vorige maand. Groot was dan ook onze verbazing toen we vier dagen later zagen dat er zowel in Tielt als in Meulebeke omleidingsborden geplaatst werden die nog méér doorgaand vrachtverkeer door onze stadskern leiden. De Tieltse en Meulebeekse gemeentebesturen hebben hun wegwerkzaamheden duidelijk niet op elkaar afgestemd. Maar erger nog is het omleidingstraject dat men hiervoor in werking heeft gesteld. Op de ringlaan rond Tielt staan sinds 6 juli omleidingsborden die nog bijkomend vrachtverkeer dwars door ons centrum en onze schoolomgevingen leiden. Terwijl 1000 meter verderop, op diezelfde N37 richting Pittem, omleidingsborden staan die het vrachtverkeer wel degelijk naar de N50 omleiden. Er zijn dus wel degelijk alternatieve voor handen. Met het huidige omleidingstraject wordt geen enkele rekening gehouden met de verkeersveiligheid en de leefbaarheid van onze stadskern en schoolomgevingen.
Voorstel tot beslissing: vanop grondgebied Tielt wordt het vrachtverkeer met signalisatie omgeleid via de N37 naar de N50 en vice versa, en niet langer door onze stadskern en schoolomgevingen. De huidige omleidingssignalisatie wordt overeenkomstig aangepast. Voor toekomstige omleidingstrajecten wordt voortaan telkens een verkeersveiligheids- en verkeersleefbaarheidstoets toegepast.
Voor de verkeersveiligheid en leefbaarheid van ons centrum en onze schoolomgevingen zou al het overbodige vrachtvervoer uit ons centrum moeten worden geweerd. Daarbij wordt vaak verwezen naar de voltooiing van de Zuiderring. Iedereen in Tielt is voorstander van vervollediging van deze zuiderring. We zijn daar evenwel al 40 jaar op aan het wachten. Nochtans kan ook zonder de vervollediging van de Zuiderring het zwaar doorgaand vrachtverkeer door centrum Tielt al worden geweerd. Vrachtwagens kunnen andere routes volgen via wegen die beter uitgerust zijn om zwaar vervoer te verwerken en verder gelegen industrieterreinen te bereiken. Zo kan het doorgaand verkeer nu al via de Noorderring N37 Tielt en de Pittemstraat of N50 op bestemming geraken, of via de Zuidoostelijke tangent N35g en Marialoopsesteenweg of Wakkensesteenweg. En wie vanuit Gent Roeselare wil bereiken, kan dit perfect door de E40 te volgen tot aan de verkeerswisselaar te Brugge en vervolgens de E403 te nemen. Conform het decreet op de aanvullende reglementen op het wegverkeer is het stadsbestuur bevoegd om ook verkeersreglementen te nemen op de gewestwegen die zich op haar grondgebied bevinden, met inbegrip van het instellen van een verbod op zwaar doorgaand vrachtverkeer. Vrachtwagens die binnen de zone van ons centrum moeten leveren zijn plaatselijk verkeer en worden uiteraard niet beboet. Enkel doorgaand verkeer wordt geweerd.
Hierbij kan de lokale bedrijvensite Huffesele meegenomen worden binnen de lokale beleveringszone.
Voorstel tot beslissing: het verbod op zwaar doorgaand verkeer door ons centrum wordt middels een aanvullend reglement op het wegverkeer op korte termijn gerealiseerd. Het college van burgemeester en schepenen maakt hiertoe een ontwerp van reglement op, en legt dit op de gemeenteraad ter goedkeuring voor. Ondergeschikt, wordt minstens al een reglement tot invoering van venstertijden bij begin en einde van de schooltijden opgemaakt en ter goedkeuring aan de gemeenteraad voorgelegd.
Gemeenten en steden hebben op basis van artikel 165/1 van het burgerlijk wetboek de mogelijkheid om een openbare plaats aan te duiden voor het voltrekken van huwelijken. Heel wat lokale besturen hebben hiervan gebruik gemaakt tijdens de Corona-pandemie om een alternatieve (buiten)locatie voor te stellen aan de trouwers. Door een wetswijziging op voorstel van de minister van Justitie wordt de voorwaarde dat de gemeente het uitsluitend gebruiksrecht moet hebben van de huwelijkslocatie, geschrapt. De andere voorwaarden, van onder meer neutraliteit, blijven echter wel behouden. Het zal dus niet mogelijk zijn om burgerlijke huwelijken te voltrekken op privédomein, zoals een restaurant of in jouw eigen tuin. En het huwelijk moet ook nog steeds plaatsvinden in de gemeente waar een van beide echtgenoten officieel woont. Maar buitenlocaties die bijvoorbeeld eigendom zijn van een autonoom gemeentebedrijf, of in concessie gegeven zijn ook een wettige locatie.
Voor het voltrekken van huwelijken wordt nu het Huis Mulle de Terscheuren gebruikt. Een mooie locatie in een idem dito ligging. Deze locatie binnenin het Huis kan gerust verder worden gebruikt. Echter, op deze locatie moet men zich zelfs niet ver te verplaatsen om het huwelijk in open lucht te laten plaatsvinden, dit met het mooie achterliggende stadspark. Een andere markante en idyllische plaats om een huwelijk te voltrekken kan bijvoorbeeld ook de Poelbergsite die recentelijk een mooie upgrade heeft gekregen. Een landelijk gelegen locatie met een mooi zicht op Stad Tielt. Deze nieuwe, bijkomende locatie(s) zorgen er wel voor dat een aantal praktische afspraken zullen moeten gemaakt worden:
• de trouwers moeten tijdig de keuze kenbaar maken van de locatie (Huis Mulle of alternatieve buitenlocatie) aan de dienst burgerlijke stand zodat de juiste locatie kan worden voorbereid.
• Last minute wijzigingen (bijv. omdat het regent of te drassig is) moeten vermeden worden.
• Bij het gebruik van de alternatieve locatie zal er moeten gekeken worden of dit niet overlapt met andere activiteiten. Dit zal moeten afgesproken worden met de dienst evenementen of de concessiehouder.
Juridische grond
Artikel 165/1 van het burgerlijk wetboek:
Art. 165/1. Op de door de partijen gekozen dag, met uitzondering van zon- en feestdagen, na verloop van de termijn bedoeld in artikel 165, licht de ambtenaar van de burgerlijke stand in het gemeentehuis, eventueel in aanwezigheid van de getuigen, aan de partijen de inhoud toe van hoofdstuk VI van deze titel. Om de beurt verklaren de partijen dat zij elkaars echtgenoot willen zijn.
Daarna verklaart de ambtenaar in naam van de wet dat zij door het huwelijk verbonden zijn. Hij maakt daarvan zonder vertraging de akte op in de DABS.
In afwijking van het eerste lid, kan de gemeenteraad op het grondgebied van de gemeente andere openbare plaatsen met een neutraal karakter, aanwijzen om huwelijken te voltrekken.
Voorstel van beslissing: het stadsbestuur onderzoekt de mogelijkheid om burgerlijke huwelijken in Tielt ook in open lucht mogelijk te maken en ook welke locaties (bijvoorbeeld Stadspark achter Huis Mulle de Terscheuren en de Poelbergsite) hiervoor in aanmerking kunnen komen. Daarnaast werkt het hiervoor praktische modaliteiten uit waarbinnen dit kan georganiseerd worden.